Zweten in bed...Wat te doen?

Zweten in bed...Wat te doen?

Badend in het zweet wakker worden in het midden van de nacht? Heel vervelend en je bent zeker niet alleen met dit probleem. Zowel mannen als vrouwen kunnen last hebben van overmatig zweten in bed.

Zweten is iets dat het lichaam van nature doet om ervoor te zorgen dat je lichaamstemperatuur geregeld wordt. Het zorgt er dus voor dat je lichaam afkoelt en niet oververhit geraakt. Iedereen zweet, van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat. Als je echter ’s nachts wakker wordt en je nachtkledij of lakens zijn helemaal doorweekt, dan is er sprake van overmatig nachtelijk zweten in bed.

 

WAAROM ZWEET IK ZOVEEL IN BED?

Zweten is een natuurlijk proces dat door allerlei redenen verstoord kan worden en kan leiden tot nachtelijk zweten. Het zweten in bed kan met verschillende oorzaken te maken hebben zoals ontstekingen, verkeerde voeding, verkeerde nachtkledij, gebruik van medicijnen, hormonale stoornissen …

Gelukkig valt er wel wat aan te doen. ‘s Nachts zweten is normaal, maar het mag natuurlijk geen extreme vormen aannemen. We zetten graag een aantal oorzaken en praktische tips voor jou op een rij om het nachtelijk zweten in bed aan te pakken of in ieder geval te beperken!

Omgeving en nachtkledij

Vermijd het slapen in een te warme omgeving. De ideale temperatuur om te slapen is niet hoger dan 18°C. Het zweet kan in bed moeilijk verdampen waardoor de zweetklieren actief blijven. In dat geval word je meestal midden in de nacht wakker van de warmte.

Zorg voor voldoende verluchting. Wanneer je ’s nachts zweet, dan stijgt de luchtvochtigheid in de kamer. Door overdag goed te verluchten zorg je ervoor dat deze vochtige lucht weg kan.

Ga voor materialen met een ademend karakter voor nachtkledij en beddengoed zoals katoen of linnen. Synthetische stofjes zorgen er namelijk voor dat je sneller gaat zweten in bed.

Bekijk ook even je dekbed of matras. Een donzen dekbed is heel gezellig en warm maar soms te warm door hun isolerende eigenschappen. Zoek naar vullingen met meer ventilerende eigenschappen zoals kamelenhaar. Voor een matras grijp je dan weer beter naar koudschuim of pocketvering, deze voor een goede ventilatie.

Nog een laatste weetje: slapen met een voet vanonder je laken kan helpen om je ’s nachts koel te houden, zelfs al lig je met je lichaam onder een warm deken. Hetzelfde geldt voor je nek.

Voeding en alcohol

Een gezellig diner met lekker eten en drinken…waarschijnlijk herkenbaar voor velen maar jammer genoeg nefast voor een goede, zweetvrije nachtrust. De kans is groot dat je ’s nachts meer zweet dan normaal omdat je spijsvertering overuren draait met een hitte-aanval tot gevolg…

Merk je dat je hieraan gevoelig bent, hier een aantal tips & trics:

Kies voor gezonde en gevarieerde voeding of een lichte snack! Eet niet te laat en vermijd dus zware maaltijden vanaf 2 uur voor het slapengaan. Je lichaam heeft veel energie nodig om deze zware maaltijden te kunnen verteren met als gevolg…nachtelijk zweten.

Koffie? Natuurlijk maar graag in de ochtend of ten laatste aan het begin van de avond.

Vermijd alcohol en gekruide voeding ’s avonds want dit kan ook zorgen voor zweten in bed. Denk maar eens aan de druppels zweet op je voorhoofd na het eten van een maaltijd met chilipepers of andere pittige kruiden 😉

Drink een glas lauw water voor het slapen gaan. Heel koud water drinken zorgt er namelijk voor dat je lichaam harder moet werken het water op de juiste lichaamstemperatuur te krijgen. Gevolg? Zweten in bed en dit willen we net absoluut vermijden.

Lichamelijke inspanning

Sporten en beweging moedigen we alleen maar aan en is belangrijk in binnen een gezonde levensstijl. Alleen best niet vlak voor het slapen gaan… Als je actief bezig bent, warmt je lichaam op en koelt het niet meteen af met als mogelijk gevolg zweten in bed!

Hormonen

Een klein onderdeel in de hersenen zorgt voor de regeling van de lichaamstemperatuur nl. de hypothalamus. Dit gebeurt met behulp van hormonen en wanneer deze hormonen uit balans zijn kan dit ervoor zorgen dat je ’s nachts meer last hebt van zweten in bed dan gebruikelijk.

Mogelijke hormonale stoornissen kunnen te wijten zijn aan menopauze, puberteit, zwangerschap, problemen schildklier,… Afhankelijk van de oorzaak is het aan te raden om eventueel langs te gaan bij een arts.

Angst, stress en depressie

Psychische factoren zoals angst & stress hebben ook een invloed op de zweetklieren. Angst en zweet zorgt voor de aanmaak van adrenaline…en dit zorgt op z’n beurt voor een versnelde hartslag en een verhoogde bloeddruk. Hierdoor krijg je het warmer en ga je zweten, zowel overdag als ’s nachts in je bed.

Medicijnen

Bepaalde medicijnen hebben bijwerkingen zoals zweten in bed.  Van een aantal medicijnen is bekend dat nachtelijk zweten een gevolg kan zijn van onder andere: antidepressiva, cortisone, bepaalde pijnstillers (Aspirine, Paracetamol, de pil, insuline). Als je hier last van hebt is het verstandig de bijsluiter na te lezen.

Onderliggende aandoeningen

Zweten in bed kan ook een symptoom zijn van een onderliggende ziekte of aandoening zoals onder andere diabetes, tuberculose, HIV-virus, bepaalde kankers, slaapapneu, hyperhidrose, overgewicht, aandoening aan de bijnieren.

 

KORTOM

Zweten in bed of nachtelijk zweten kan dus verschillende oorzaken hebben die mogelijk op te lossen zijn met een aantal van bovenstaande tips en trics of een bezoekje aan uw arts. Een alternatieve en effectieve oplossing tegen overmatig zweten, zowel ’s nachts als overdag, is een antitranspirant product.

ANTITRANSPIRANTEN werden ontwikkeld om het zweet in de zweetklieren tijdelijk te verminderen of zelfs te stoppen. Deze producten bevatten aluminiumzouten die de hoeveelheid zweet onder controle houden door vorming van een tijdelijke plug in het zweetkanaal. Hierdoor komt er geen zweet vrij wat ervoor zorgt dat je oksels of de te behandelen plaats droog blijven, zodat overmatige transpiratie en onaangename geurtjes geen kans krijgen.

Het AXITRANS gamma biedt een reeks producten aan, zowel antitranspirant als deodorant. Dit gamma werd speciaal aangepast aan het huidtype en/of plaats van transpiratie (lichaam, handen, oksels en voeten) om een doeltreffende en klinisch bewezen oplossing aan te bieden tegen overmatig zweten of hyperhidrose. Afhankelijk van het gekozen product, biedt Axitrans een effectieve bescherming en controle tot wel 10 dagen. Dit zowel overdag als 's avonds.

 

Ontdek hier het Axitrans gamma dat ook specifiek zweten in bed kan helpen te voorkomen:

 

Axitrans roller normale huid is de absolute klassieker binnen ons gamma
  • STOPT overmatig zweten / Hyperhidrosis
  • Antitranspirant oksels 
  • Onmiddellijk effect
  • Effectief tot wel 10 dagen
  • Zonder parfum en hypoallergeen

 

                                                                       

Axitrans lotion normale huid werd speciaal ontwikkeld om overmatig zweten op het ganse lichaam tegen te gaan.
  • STOPT overmatig zweten / Hyperhidrosis
  • Antitranspirant lichaam en handen
  • Onmiddellijk effect
  • Effectief tot wel 10 dagen

 

 

 

 

Axitrans roller voor de gevoelige huid werd speciaal ontworpen voor  personen met een gevoelige huid en plaatsen waar de huid dunner en delicater is zoals de oksels.                          

  • STOPT overmatig zweten / Hyperhidrosis
  • Antitranspirant oksels
  • Effectief tot wel 36u
  • Onmiddellijk effect

 

 

Axitrans lotion voor de gevoelige huid is speciaal ontworpen om overmatig zweten tegen te gaan op plaatsen waar de huid dunner en delicater is zoals het gezicht en voorhoofd, de nek en lichaamsplooien.   

 

  • STOPT overmatig zweten / Hyperhidrosis
  • Antitranspirant lichaam & handen
  • Onmiddellijk effect
  • Effectief tot wel 36u